Mobile Device Management te weinig ingezet

Slechts 14 procent van de organisaties met 50 of meer medewerkers maakt gebruik van een oplossing om mobiele toestellen te beheren, een zogeheten Mobile Device Management- (MDM) oplossing. Zo blijkt uit onderzoek van Computer Profile.

Opmars van mobiele toestellen
De oorzaak van de noodzaak voor MDM is een logische: het gebruik van mobiele toestellen, zowel privé als op de werkvloer, neemt flink toe. Op deze toestellen kan gevoelige bedrijfsinformatie staan, of er is toegang tot bedrijfsapplicaties. Het risico dat dit in verkeerde handen komt, vanwege verlies, diefstal of malafide applicaties, is aanwezig. Dit vraagt om adequaat mobiel beheer.

Daarbij stappen bedrijven over naar een mobile first-aanpak. Toestellen, software, infrastructuur; alles staat in dienst van mobiel en flexibel werken.

Betere beveiliging en beter beheer
Een Mobile Device Management-oplossing zorgt voor een betere beveiliging en beter beheer. De mobiele toestellen van de organisatie zijn met deze oplossing verbonden voor bepaalde applicaties en verbindingen. Zo is het mogelijk om een zogenoemde policy af te sluiten voor smartphones en tablets die toestaat dat het toestel op afstand gewist of geblokkeerd kan worden. Bijvoorbeeld bij diefstal of verlies.

MobileIron meest gebruikte MDM-oplossing
Van alle gebruikte MDM-oplossingen in de markt is MobileIron de meest voorkomende. 29 procent betreft een oplossing van deze leverancier. Hierbij maakt het niet uit of het een multinational, enterprise of medium sized business betreft. AirWatch, onderdeel van VMware, neemt de tweede plaats in met 17 procent. Citrix is met XenMobile de derde vendor met 13 procent marktaandeel.