‘Roam Like at Home’; Zorgeloos mobiel bellen en internetten in de EU!

Je kent het misschien wel: Je bent op zakenreis of voor vakantie in het buitenland en bij thuiskomst ontvang je ineens een torenhoge rekening voor het gebruik van je mobiele telefoon. Bellen, gebeld worden, sms’en of internetten in een ander land is een duur grapje. Maar hier gaat verandering in komen!

 

Wanneer je in het buitenland bent en gebruik maakt van je mobiele telefoon dan gaat dit via het netwerk van de telecom-aanbieder in desbetreffend land. Dit noemen we ‘roaming’. De buitenlandse aanbieder vraagt hier een vergoeding voor. Jouw eigen provider berekend dit aan het einde van de maand indirect aan jou door. Dit is dan ook waarom je bij terugkomst soms nog een telefoonrekening kunt verwachten die aardig in de papieren loopt.

In 2015 is al aangekondigd dat de regelgeving op het gebied van mobiel gebruik in andere Europese landen aangepast gaat worden. Nu is er dan ook eindelijk een akkoord bereikt over de prijzen die telecombedrijven elkaar in rekening mogen brengen. Vanaf 15 juni 2017 zal het mogelijk zijn om binnen de Europese lidstaten te bellen, sms’en én internetten tegen je eigen tarief. Je zult in het buitenland dus geen extra roaming kosten meer betalen. De data die je verbruikt zal eerst uit je eigen bundel gehaald worden, net zoals thuis. ‘Roam like at home’.

Roaming tegen het thuis tarief is ingesteld zodat jij eenvoudiger kunt communiceren in het buitenland, zonder torenhoge kosten. Je zult straks dus verbonden zijn én je mobiele internet binnen de Europese Unie kunnen gebruiken alsof je thuis bent. Dit geldt voor de huidige EU landen, waarbij IJsland, Liechtenstein en Noorwegen later toegevoegd zullen worden. Wat je hiervoor moet doen? Niets! Roam like at home wordt automatisch geactiveerd voor iedereen met een mobiel abonnement.

Aan de nieuwe regelgeving zijn wel een aantal voorwaarden verbonden. Om misbruik te voorkomen, en telecombedrijven enigszins te beschermen, is er een zogeheten ‘Fair Use Policy’ ingesteld. Op deze manier wil de Europese Commissie voorkomen dat men een buitenlandse simkaart aanschaft om thuis voordelig te kunnen bellen.

Door de nieuwe regelgeving kan men binnen Europese landen bellen, sms-en en mobiel internetten vanuit de eigen bundel, zolang deze nog niet verbruikt is. Daarnaast wordt de voorwaarde gesteld dat je daadwerkelijk in je thuisland woont. Een richtlijn hierbij is dat een mobiele telefoon vaker in eigen land dan in een ander EU-land gebruikt moet worden. Verhuis je naar het buitenland of ga je er voor een langere periode werken? Dan zal een sim only van een provider in desbetreffend land genomen moeten worden. In verband met de Fair Use Policy geldt ook hier dat de sim only grotendeels in het land van herkomst gebruikt moet worden.

Wat dan nog wel rest zijn de kosten voor het bellen vanuit Nederland naar andere Europese lidstaten. Wil je deze ook dekken dan biedt KPN zakelijk mobiel in ieder geval de mogelijkheid om ook hiervoor straks je eigen bundel te gebruiken.