Spionagesoftware op iOS ontdekt.

Spionagesoftware en lek ontdekt op iOS

Citizen Lab heeft in samenwerking met Lookout een lek gevonden in het iOS van de iPhone en iPad. Het betreft drie kwetsbaarheden welke “Trident” worden genoemd.
Deze kwetsbaarheden maakt het voor een hacker mogelijk om ongemerkt een jailbreak op je iOS apparaat uit te voeren. Hiermee kunnen ze je bespioneren doormiddel van het verzamelen van je app gegevens zoals Gmail, Facebook, Skype, WhatsApp, Agenda, FaceTime, etc.
Deze vondst is het bewijs dat mobiele platformen steeds vatbaarder worden en hackers zich steeds meer op de mobiele apparaten focussen om gevoelige informatie te vergaren.

Wat hebben Lookout en Citizen Lab gevonden? 

NSO Group is een organisatie welke gespecialiseerd is in “Cyber oorlog”. Deze organisatie heeft een mobiele spionage product ontwikkeld met de naam Pegasus.
Citizen Lab heeft onlangs een sample opgevangen van de iOS versie van Pegasus, welke gebruik maakt van drie voorheen nog onbekende kwetsbaarheden. Hiermee kan een hacker het toestel jailbreaken en bespioneren (NSO Group adverteert ook met vergelijkbare producten voor Android en Blackberry).
Lookout en Citizen Lab geven aan dat Pegasus de meest geavanceerde aanval is die ze ooit zijn tegengekomen. Microfoon, berichten, email, camera, GPS locaties, wachtwoorden, contacten, etc, kunnen allemaal worden uitgelezen.
Lookout en Citizen Lab hebben nauw samengewerkt met Apple.
Apple heeft daarom een update uitgebracht naar iOS versie 9.3.5 om het Trident lek direct aan te pakken. Het is daarom aan te raden direct naar deze versie te updaten.
Lookout detecteert deze bedreiging en zal gebruikers meteen op de hoogte brengen van deze aanval.

Wij willen met dit bericht wijzen op de gevaren welke zich steeds meer verplaatsen naar de mobiele apparaten. Klanten die al gebruik maken van Lookout zijn al beschermd tegen kwetsbaarheden zoals Trident en Pegasus. Het wordt steeds belangrijker om de privacy van je klanten te kunnen waarborgen maar ook die van je medewerkers.

Klik hier om de business case van Buurtzorg te lezen. Zij gebruiken Lookout ter bescherming van meer dan 8.000 iPads.

Wil je meer weten over Lookout en of een vrijblijvende demo aanvragen? Klik dan hier.